Fendpoll méhészeti etető

fendpoll bee feederÚjdonság!A FENDPOLL méhészeti etetö leírása és használataMiért fejlesztettük ki?

1.  Tavasszal tapasztalat szerint a belső itatás alkalmazásával a család akár 20-30%-kal erősebb lehet. Ennek legfontosabb oka, hogy kevesebb kijáróméh pusztul el ivóvizet keresve.2. Nyáron folyamatos serkentést tesz lehetővé, így a méhész számára kevesebb munkával nagyobb haszon érhető el. Aszályos, hordástalan időben napközben is alkalmazható. Rablás nem lép fel.

Előnyei részletesebben:

3. Rendkívül hasznos, hogy egyedülálló módon az etetővel egyszerre lehet etetni és itatni a méheket. A feljárón átjutva a méhek két irányba mehetnek. Egyik irányba a szirupos itatóvályúhoz férnek, amelynek mérete lehetővé teszi, hogy a méhek nem fulladnak bele, egyúttal fala megfelelően érdes, hogy a falán könnyen tudjanak közlekedni. A másik irányban az etetőtálca van, ebbe lepényt, gyógyászati készítményt vagy akár kristálycukrot is lehet helyezni. 4. Az etetőben beadott takarmányt a méhek melegen tudják tartani, mivel az a fürt fölött van. 5. Más itatókhoz képest elhelyezése a méhek számára optimális, mivel számukra könnyen elérhető hűvös időben is, ellentétben például a külső itatókkal. A fészek lehűlése nélkül újra lehet tölteni.6. Az itatóvályú mérete olyan, hogy az etetőből a szirupot a méhek több nap alatt tudják csak elfogyasztani, ezáltal FOLYAMATOS SERKENTéST TESZ LEHETőVé, viszonylag kevés munkaerő-ráfordítással. Ez a nyáron hordástalan időben a méhanyák petéző hajlamának fenntartása miatt elengedhetetlen.7. Napközben, és nyáron, akár hordástalan időben is fel lehet tölteni. A megfelelően illeszkedő zárófedelek megakadályozzák a szirup párolgását, és így a kutatást. Csendes rablás nem lép fel, mivel a család az etető feljáróját könnyen meg tudja védeni, ugyanakkor annyi szirupot hord le amennyit feltétlenül le tud takarni, és meg tud védeni. A szirup nem párolog el, és ezért nem sűrűsödik be. A hangyák nehezen férnek az élelemhez.8. Télen is a kaptárban hagyható. Ilyenkor az egyik fedelet kissé megemelve a kaptár szellőzése is biztosítható. Tavasszal a cukorlepény a takarás megbontása nélkül egyszerűen behelyezhető.9. Könnyen kontrollálható az élelem fogyása és a család viselkedése, mivel a teteje átlátszó.10. Egyszerűen tisztítható, és a faetetőkkel ellentétben megbízhatóan fertőtleníthető.11. Jól szigetelt.12. Könnyű, súlya az átlagos tálcás faetetőknek fele, harmada. Időtálló, nem igényel különösebb karbantartást. Egymásra pakolható, egymásba süllyeszthető.

fendpoll bee feederAlkalmazása:1. Behelyezése előtt a kaptárakat megfelelően szintbe kell állítani úgy, hogy két-három millimétert előre lejtsenek!2.  Az etető alá fóliatakarást kell helyezni amelynek az összes keretet felülről teljesen takarnia kell. 3. Az etető feljárójának megfelelően nyílást kell vágni a takaró fóliára.4. Az etető fedelei egy irányból könnyen nyithatók oly módon, hogy a fedél alá a kaptárvas rövidebbik részével benyúlunk emelő hatást gyakorolva, ezzel egyidejűleg a fedelet enyhén megnyomjuk. 5.  Az etetőt felülről érdemes hőszigetelő anyaggal takarni, főként a méhészeti szezon kezdetén.6. Az etetőt az erős napsugárzástól és a túlzott mechanikai behatásoktól óvni kell, anyaga fröccsöntött műanyag.

Méretei lehetővé teszik, hogy a legtöbb kaptártípusban alkalmazni lehessen. 42cmx34cmx5 cm, így csaknem 2 liter szirup befogadására alkalmas.

összefoglalva: olyan új típusú etető, amelynek megfelelő alkalmazásával a termelési eredmények akár 20-30%-kal növelhetők a hagyományos etetőkhöz képest!