Fendpoll méhtakarmány

méhészet etetésA megváltozott környezeti tényezők hatására túlhaladottnak mondható az a korábban neves szakírók és méhészek által is gyakran hangoztatott vélemény: nincs szükség virágporpótlásra!Ezért kidolgoztunk egy, speciális módon elkészített különleges összetételű virágpor készítményt, melynek neve Fendpoll. A megfelelő időben és módon elvégzett Fendpoll etetése a méhek számára igen fontos lehet ellenálló képességük fenntartásában. Segítségével kivédhető a CCD okozta veszteségek egy része. Segít a nosemosis elleni harcban. Csökkenti a varroa kártételeit. Biztonságosabbá teszi a méhészkedést. Egyes helyzetekben alkalmazása katasztrofális veszteségeket védhet ki. Közvetve a mézhozamot is emeli.

Vizsgáljuk meg, mikor lehet hasznos a készítmény!őszi alkalmazás:Először is ősszel, a betelelés előtt közvetlenül, másodszor nyáron az aszályos időszakban és harmadszor kora tavasszal az intenzív virágporhordás beindulása előtt, illetve ha áprilisban lehűl az idő. Talán a leglátványosabb a méhész számára az őszi alkalmazás. Ennek lényege, hogy amikor az erőteljes őszi virágporhordás megszűnik, (ami augusztus 20.-a körül szokott nálunk bekövetkezni), a fiasítás a családok nagy részénél még kiterjedt. Az ilyenkor megfelelő mennyiségben adott Fendpoll, amit körülbelül október közepéig célszerű adagolni, nem csak az áttelelni képes méhek mennyiségét növelheti, akár 10-20 százalékkal, hanem hatására az áttelelt méhek vitalitása is nő.
CCD-s állományokban az ősszel adott Fendpoll szignifikánsan emelte a kísérleteimben az áttelelni képes családok számát. Nyári alkalmazás: A Fendpoll nyári adagolását a méhlegelők silánysága és vagy az ilyenkor előforduló aszály teheti szükségessé. A készítmény adagolásakor a nyári nosema az esetek nagy részében visszaszorult a kísérletek során, a méheknél nem léptek föl a CCD tünetei. Miért is lehet szükség nyáron a készítményre? A nyári méh anyagcseréje rendkívül gyors, ezért tartalékai hamar kimerülhetnek. Ráadásul nem képez a testében rezervoárokat úgy, mint a téli méh.(kivéve a rajzás előtti állapotot). Június végére a virágpor minősége is többnyire csökken, fehérjetartalma sokszor nem éri el a tizenöt százalékot! A tavaszi alkalmazásA Fendpoll nyári őszi és tavaszi etetésekor egyaránt lényegesen csökkenhet a noséma fertőzöttségi szint, ugyanakkor a család fejlődése dinamikussá válik. A tavaszi etetéskor csodát nem várhatunk, az esetlegesen gyengébben betelelt családok fejlődési üteme ugyan felgyorsul a virágporkészítmény adásakor, de semmiképpen nem érheti el az egészséges jól áttelelt erős méhcsaládokét, mivel nem is tudják olyan mértékben azt hasznosítani. Belátható, hogy igazából a lényegi kérdések már korábban, nyáron illetve ősszel dőltek el.

méhek etetőHogyan döntsük el, hogy szükség van-e a Fendpoll-ra?Ha rendelkezésre áll nagy kiterjedésű jó virágport adó méhlegelő, adása felesleges. Erős atkafertőzés esetén, vagy az előzőekben részletezett esetekben azonban mindenképpen folyamatos alkalmazása ajánlott. A hangsúly a folytonosságon van. Bízzuk a méhekre, mennyit fogyasztanak belőle!Miért a virágpor a Fendpoll alapanyaga? A virágpor méhek számára évmilliókon keresztül a fennmaradást jelentette. A virág és a méhek kölcsönhatása évmilliók során állandóan hatva hozta létre a mindkét fél számára leghasznosabb eredményt: a virágport. A mézelő méh oly módon fejlődött, hogy minél hatékonyabban gyűjthesse, és hasznosíthassa a rendelkezésre álló virágport. Emésztése is a virágporhoz igazodott. A jó minőségű virágpor maradéktalanul megfelel a méhek élettani igényeinek. Tartalmazza a méhek számára fontos például aminosavakat, vitaminokat, mikroelemet,zsírokat, rostot, Előnye továbbá, hogy olyan összetevőket is tartalmaz, amelyeket más mesterséges virágporpótló nem tartalmaznak ( hormonok, egyes vitaminok,flavonoidok,strukturális rost), és az erre vonatkozó ismeretek hiánya, a tudomány és technológia fejletlensége, vagy az igen magas ráfordítási költségek miatt várhatóan sokáig nem is tud megfelelően modellezni.A Fendpoll többféle jó minőségű virágpor keverékéből készül! Ez biztosítja a méhek számára optimális összetételt!A Fendpoll megfelelően fertőtlenített virágport tartalmaz, így betegségeket nem terjeszt.A Fendpoll olyan kizárólag a mézelő méh által kaptárba hordott virágport tartalmaz.A Fendpoll olyan virágporokat tartalmaz amely biológiailag és kémiailag kontrolláltak peszticidek vonatkozásában.A Fendpoll kizárólag a kaptárban természetes körülmények között megtalálható anyagokat tartalmaz.A Fendpoll várhatóan 2010 nyarától jelenik meg a piacon.